lördag, maj 10, 2008

Dejlige danskere

För mig är Danmark lika med Arne Jacobsen. Formgivarens sommarstuga, prototypen Kubeflex, har flyttats från Sjælland till Trapholts designmuseum på Jylland. Kubeflex består av flera identiska enrumskuber som fogats samman. Antalet kuber ökas då rumsbehovet växer. Form och funktion.

Det första danska ord jag någonsin lärde mig är løve (lejon). I Løveparken Givskud Zoo vandrar du runt bland djuren, de mindre aggressiva utan stängsel. Jag har inte klappat bara den här apbabyn, utan även nyfikna manguster och en till synes uttråkad makak.

Under flaggstången till vänster finns Gorm den Stores ursprungliga gravplats. Han var kungen som först skrev namnet Danmark under vikingatiden. Här i Jelling står runstenen han lät resa till sin fru Thyras minne: "den vackraste kvinnan i Danmark".

Gorms son Harald Blåtand var den som kristnade folket, därför byggde han en kyrka invid stenröset där fadern låg begravd och flyttade kvarlevorna till den kristna jorden under kyrkan. Harald Blåtand gav tusen år senare namn till mobilteknologin Bluetooth, vars logo består av runorna H och B.



50 miljoner legoklossar lockar en och en halv miljon besökare per år till det lilla samhället Billund. I Billund bor cirka 5 000 personer och där finns fortfarande Legos huvudkontor, 50 år efter att Ole Kirk Christiansen uppfunnit plastklossen som till en början gick under namnet Leg Godt.

Det finns fyra Legolandparker i dag. Den äldsta parken grundades för 40 år sedan i danska Billund. Därefter har det ploppat upp parker i Windsor i England, San Diego i USA och Günzburg i Tyskland. Om några år öppnar ett femte Legoland i Dubai, där ska det byggas lego på ett 300 000 kvadratmeter stort område.

Inga kommentarer: